Het is moeilijk om niet van de Italiaanse keuken te houden. Elke regio heeft zijn eigen onderscheidende smaken die voortkomen uit de Italiaanse gewoonten en tradities van die regio. Italiaanse gerechten zijn een pure traktatie voor de zintuigen, al zeggen we het zelf! Hier lees je de Italiaanse eettradities die je écht moet kennen tijdens een bezoekje aan Italië.
Bezoek Italië en je zult een nieuw schema moeten opstellen voor het eten. Lunches worden pas om 13.00 uur geserveerd en het diner vindt meestal om 20.00 uur plaats. In het noorden van het land kan het iets vroeger zijn, maar de algemene regel is dat je veel later eet dan je gewend bent. In Italië zul je geen enkel restaurant vinden dat om 16.00 uur open is. Ze sluiten allemaal tot het avondeten!
Zelfs in Italiaanse restaurants in Nederland zie je menu’s met ‘antipasto’, ‘primo’, ‘secondo’, ‘contorno’ en ‘dolce’. Maar op een gewone dag zullen de meeste mensen die met Italianen dineren alleen ‘primo’ kiezen, wat ofwel pasta ofwel rijst is, en een ‘secondo’ met vlees of vis. Afhankelijk van hun bestelling nemen ze ook een ‘contorno’, een bijgerecht.
Er is een reden waarom elk gerecht op een ander bord wordt geserveerd. Mocht je bij een Italiaanse familie over de vloer komt en je wilt ze niet boos maken, meng de gerechten dan vooral niet, ook al lijken ze dezelfde soort saus te hebben!
Veel Nederlanders zijn gewend om aan het eind van een Italiaanse maaltijd een cappuccino te bestellen als ze uit eten gaan. Alleen in Italië krijg je een blik toegeworpen als zij dit zien. Melk bij de maaltijd is niet iets wat je vaak ziet en aangezien in cappuccino veel melk zit, is het niet iets wat Italianen na het eten bestellen. Als je een maaltijd moet afsluiten met iets cafeïneachtigs en romigs, kies dan voor een caffe macchiato.
Italianen waarderen de verse vis en schaaldieren uit de zee. Het is de bedoeling dat je geniet van dat hemelse aroma. Om die reden zul je Italianen nooit geraspte kaas of parmezaan op een zeevruchten- of visgerecht zien strooien.