Italianen vinden eten erg belangrijk, en zo ook il pranzo (de lunch). In tegenstelling tot in Nederland, houden Italianen niet zo van een simpel broodje als lunch. In plaats daarvan nuttigen zij veel liever een uitgebreide warme maaltijd. Ze houden van verse kleurrijke ingrediënten van de beste kwaliteit. Een bekende Italiaanse gezegde is dan ook: ‘betaal de boer of betaal de dokter’.
Italianen zul je niet snel een broodtrommel mee zien nemen naar het werk. Vaak nuttigen de Italianen de lunch dan ook buiten de deur. De lunch vindt meestal plaats in de middaguren tussen 13:00 uur en 15:00 uur, gezien de Italianen vaak werken tot een uur of 19:00 uur. Ze nuttigen de 1 tot 2 uur durende lunchpauze dan ook graag met een verse warme maaltijd met collega’s in een café, bar of restaurant.
Veel restaurants in Italië maken tijdens de lunchtijd gebruik van een aparte goedkopere menukaart. Vaak kun je dan voor €10 een volledige maaltijd krijgen. Italiaanse bedrijven bieden hun werknemers naast hun loon een soort “bonnen” aan. Dit is een soort voucher ter waarde van tussen de 5 en 12 euro die in supermarkten en de meeste restaurants en bars kan worden gebruikt. Zo betalen de meeste werknemers hun lunch en hoeven ze het niet volledig uit eigen zak te betalen.
Maar wat eten die Italianen dan precies voor warme maaltijden? Bij een uitgebreide lunch wordt er vaak gestart met een primo zoals een soep of pasta. Dit wordt gevolgd met een vlees- of visgerecht met een bijgerecht zoals aardappelen, salade of groenten. Als afsluiter wordt vaak een stuk fruit of een klein gebakje met koffie genuttigd. En zo zijn de Italianen weer klaargestoomd voor de rest van de dag!
Benieuwd geworden naar welke Italiaanse gerechten wij serveren? Bekijk dan hier de menukaart.