Wist je dat één Italiaanse keuken eigenlijk niet bestaat? Door verschillen in klimaat, bodemgesteldheid en de roerige geschiedenis van Italië heeft elke regio en zelfs stad en dorp zijn eigen specialiteiten.
Een cappuccino wordt door de Italianen in principe alleen bij het ontbijt gedronken, vaak met een zoetigheid erbij. Ook zullen de Italianen nooit na het avondeten een cappuccino bestellen. Na het avondmaal bestel je namelijk een espresso (simpelwel un caffè). In principe wordt de espresso de hele dag door gedronken.
Spaghetti Bolognese is een beroemd Italiaans gerecht, maar je vindt het nergens in Bologna. Gek hè? De reden is dat Italianen traditioneel gezien alleen tagliatelle koken bij de bolognesesaus, en dus geen spaghetti.
Fettuccine Alfredo, een beroemd pastagerecht gemaakt met boter en Parmigiano-Reggiano-kaas, wordt in Amerika aangeprezen als een “klassieke Italiaan”. Helaas is dat het niet. In Italië staat het nergens op de kaart!
Pizza is één van de beroemdste gerechten ter wereld, ondanks dat het vroeger werd gezien als ‘eten voor de armen’. Oorspronkelijk stamt de pizza uit het stadje Napels in Italië en heeft het een rijke geschiedenis. De eerste pizza die bekend werd is de klassieke margherita. De naam heeft deze pizza te danken aan de toenmalige Italiaanse koningin Margherita, naar wie de pizza naar vernoemd is. Bakker Raffaele Esposito maakte deze pizza namelijk voor haar en zij was erg onder de indruk!
Vind jij ananas op je pizza lekker? In Nederland een controversieel onderwerp, maar in Italië bestaat deze discussie niet. Italianen beschouwen de ananas als een vrucht, niet als een topping voor op de pizza. Bovendien is de ananas geen Italiaans product, en de Italianen bereiden hun gerechten altijd met verse producten!